DANSBANAN – KONSTINSTALLATION PÅ ALMA LÖV 2021

Idé och konstnärlig projektledning: Anna Asplind
Medverkande koreografer/dansare: Jessica Naeser Skov, Sindri Runudde, Shirley Harthey Ubilla och Ola Stinnerbom
Plats: Alma Löv Museum of Unexp. Art (Förboka biljetter)

Under sommaren 2021 står Rural Movements Dansbana utspridd som små öar på en av Alma lövs ängar. Dansbanan är en konstinstallation, ett dansgolv, en scen och en mötesplats i landskapet. Den består av ihopsatta moduler som skapar dansbanor i varierande storlekar och former. I årets utställning på Alma Löv museum of Unexp. Arts är fyra koreografer/dansare inbjudna att aktivera dansbanan, Jessica Naeser Skov, Sindri Runudde, Shirley Harthey Ubilla och Ola Stinnerbom. De bjuder upp publiken till dans genom ljudverk där man får lyssna på och följa instruktioner i hörlurar. På så sätt är Dansbanan också ett interaktivt danskonstverk där publiken blir en del av installationen och får uppleva dans både genom att se dans och själva sättas i rörelse. Eftersom dansbanan är byggd i flera mindre små golv är det möjligt att dansa med varandra på säkert avstånd.

De historiska dansbanorna började som enkla mötesplatser i vägskäl där byar samlades för att umgås och dansa. De kunde enkelt flytta mellan platser beroende på behov och förutsättningar. Det finns olika teorier om varför dansbanorna långsamt har försvunnit de senaste decennierna, urbaniseringen är en, moralpanik-kampanjen “dansbaneeländet” som slutligen ledde till att danstillståndet infördes i Sverige en annan. Att låta dansbanan åter ta plats i landskapet öppnar upp nya rum där dans kan uppstå och människor mötas. Dansbanans flytande format gör rummet tillgängligt för olika slags danser och olika slags möten.

Får vi lov?

Dansbanan är ritad av arkitekten Mikael Sonnsjö i samarbete med koreografen Anna Asplind.

MEDVERKANDE KOREOGRAFER OCH DANSARE:

Sindri Runudde delar sitt ljudverk Chosen by the barnacles (co kompositörer: Markus B. Almqvist och Julia Giertz) från queer healing aerobics konceptalbumet Fiskedansen och andra kosmiska bekännelser samt ljudverket Tripple dopaminkick (co kompositör: Marta Forsberg) från soloföreställningen A sensoral lecture som utforskar beröring/taktilitet och ljudlig romantik. Sindri Runudde är en svenskt och internationellt baserad dansare och koreograf. Dens arbete kännetecknas av en multisensorisk ingång till kroppen som ett levande arkiv och sträcker sig över olika fält inkluderande ljudkonst, bildkonst och performance. Sindri Rundudde är utbildad inom nutida  cirkus och dans, och har arbetat med internationella kompanier såväl som turnerat med sina  egna verk i Sverige och utomlands.

Shirley Harthey Ubilla leder lyssnarna i en experimentell rörelseimprovisation, Slejm Boba, och vill att du ska ”ta en stund och tillåta dig själv att vara i en bubbla. Känn bubblan, bubbla med mig.” Shirley Harthey Ubilla är en chilensk-svensk performancekonstnär och koreograf med sin bas i Sthlm. Hennes arbete tar avstamp dels i streetdance som genre och tradition, dels i en (in)riktning av performativa praktiker. Hennes arbete genomsyras av frågor om genus, sexualitet, feminism och rasifiering. Hon är just nu aktuell med sitt andra soloverk, Yet Familiar (2021) där ras och lesbiskhet diskuteras genom det abjektala.

Koreografen Ola Stinnerboms, Trôpolska, utgår från den värmländska myllan där dansen var populär i början av 1900-talet. Nu ges publiken en möjlighet att prova på att dansa denna Värmländska dans endast genom att lyssna på Ola Stinnerboms instruktioner på bredaste värmländska dialekten, Arvika mål. Ola Stinnerbom är samisk artist och scenkonstnär, dansare, koreograf och musiker utbildad modern dansare på Kungliga Svenska Balettskolan Stockholm. Olas konstnärskap utgår från ett modernt nutida perspektiv i ett samiskt utanförskap där han idag arbetar med att revitalisera det immateriella samiska kulturarvet. Nu aktuell med Saami Requiem, ett samiskt våroffer, en dödsmässa i modern tappning.

Tangoinstruktören och dansaren Jessica Næser Skov bjuder upp publiken till En tango som du med fördel lyssnar på tillsammans med någon du vill dansa med. Jessica Naeser Skov, hemvändande värmländska, blev förälskad i tangon 2004 och har sedan dess dansat och undervisat i argentinsk tango i Norge, Sverige och Danmark, med bas i Köpenhamn på M2tango. I sin praktik utmanar hon tangons traditionella roller, för emancipación, samtidigt som hon värnar tydlighet och klarhet gällande ”vem som visar riktning” och ”vem som tolkar hur vi ska gå dit”. En dans som framförallt handlar om flödet mellan människor och musik.

Dansbanan möjliggjordes med hjälp av gemensamma krafter och bidrag från Prästbols såg, Bygdeutveckling i Emtervik, Svenne Andersson, Ställning i Karlskoga och Karl Hedin Bygghandel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait