DANS & SKÖRDEFEST / 16 SEPTEMBER / 11.00 – 00.00 / 2023


Rural Movements bjuder in till en Dans- och skördefest där det oväntade kan hända. Det blir en dag fylld av performance, dans, samtal och workshops som samexisterar med den lokala skördemarknadens utbud av lokalt hantverk och närodlade grönsaker.

Dans- och skördefesten blir ett tillfälle att uppleva dans och själv komma i rörelse. Festen blir också ett rum för givande samtal, där vi utforskar vilken roll landsbygden har i ett hållbart kulturellt ekosystem.

Programmet nedan uppdateras löpande.

DANS & SKÖRDEFEST sid 1 by Anna AsplindDANS & SKÖRDEFEST sid 2 by Anna AsplindPRAKTISK INFO


Parkering
Anvisning finns på plats. Om det är fullt på grusplanen framför Sjösala bygdegård finns extra parkeringar vid fotbollsplanen (Emtarna)

Tillgänglighet
Sjösala bygdegård är tillgänglighetsanpassad. Alla programpunkter sker i eller på grusplanen utanför bygdegården.

Förtäring
Lunch och fika finns att köpa på marknaden av lokala producenter och hembygdsföreningen.

Kostnad
Samtliga programpunkter har fritt inträde


MEDVERKANDE KONSTNÄRER


CHRISTOFER BOCKER
Christofer Bocker är dramatiker främst verksam i Värmland i olika former av scenkonst. Genomgående i Bockers konstnärliga verksamhet är undersökandet och utforskandet av det främmande, den Andre, samt att undersöka i vilken mån vi förstår att det främmande i lika stor utsträckning finns inom oss själva.

JONAS GAZELL
Jonas Gazell är en konstnär från Östra Ämtervik som arbetar med ljud och rörlig bild. I sin konst undersöker han relationer mellan video och kropp; yttre miljöer och inre psykologiska landskap. Han utforskar samspelet mellan människa och teknologi och utmanar teknikens ursprungliga syfte genom att placera den i nya, oväntade sammanhang.

DANIELLA ERIKSSON
Daniella Eriksson kommer från Falun men är just nu baserad i Köpenhamn. Hon har studerat vid SKH i Stockholm och DDSKS i Köpenhamn. Hennes koreografiska arbete kännetecknas av starka uttryck och rörelse i en komposition av ett kollage. Hennes arbete är präglat av plötsliga skiftningar, starka motsatser av uttryck samt att mening och kausalitet inte är vad som allmänt brukar igenkännas. Daniellas drivkraft är att skapa föreställningsvärldar som utmanar publiken att fråga sig själva vad de tittar på, när de tror att de vet vad de ser.

LOUISE FONTAIN
Louise Fontain kommer från Sisimiut på Grönland. Hon är berättare och performancekonstnär bosatt i Skarmodal i Nordland, Norge, på gränsen till Sverige. Ett genomgående tema i hennes konstnärskap är förlusten av det egna språket och landskapet. Jakten på tillhörighet, baserat på urbefolkningens kamp och den påverkan som kolonialismen har orsakat. Hon har deltagit i utställningar/föreställningar i bland annat Grönland, Japan, Schweiz, Polen och Skandinavien.

IDKA DANS
IDKA-dansproduktion är ett kollektiv av danskonstnärer som arbetar och arrangerar regelbundna föreställningar och workshops i scenisk dansimprovisation. Idag består kollektivet av danskonstnärerna Evelina Boström, Elise Mae Nuding och Kerstin Abrahamsson.

“Genom alla våra sinnens intryck vill vi skapa ett utryck som ger resonans och vibrationer i luften och i betraktaren.”
https://idkadansproduktion.wixsite.com/website

JONAS HAGLUND
Jonas Haglund är arkitekt och mångsysslare med  många järn i elden. Att bygga eldskulpturer är en passion som får utlopp vid födelsedagar, bröllopsfester och andra festligheter på gården Där Ner i Skacksjö. I början av milleniet arbetade han som designlärare på Karlstads universitet och startade traditionen med att låta studenter arrangera en eldskulpturhappening på Sandgrundsudden i Karlstad. Samspelet mellan den brinnande skulpturens utveckling, dans och musik bjuder alltid på glädje och överraskningar.

Jonas har arbetat tillsammans med Astrid Prinzler, Magnus Johansson, Karin Danielsson, Åke Danielsson och Carina Haglund.

KATARINA HOLMDAHL
Katarina Holmdahl är utbildad biolog och kommunikatör, och jobbar som folkhögskolelärare, konsult och kursledare inom skogsträdgårdsodling, permakulturdesign, renovering och bygg. På fritiden bygger hon Tiny Houses av återbruksmaterial, vidareutbildar sig, bygger jord, eller är ute och njuter av naturen, gärna vid vatten.

KULTURSKOLAN I SUNNE
Blandade elever från Sunne kulturskola har tillsammans skapat koreografi under ledning av Anna Asplind och Sofia Hassel.

Sofia Hassel är utbildad danspedagog och har erfarenhet både från att arbeta på och bakom scenen. Idag är hon verksam i Värmland och arbetar bl.a. som danslärare på Sunnes kulturskola och brinner för att involvera dansen på fler platser och sammanhang i Sunne.

Anna Asplind är koreograf och konstnärlig projektledare för Rural Movements.

LICHEN COMMUNITY SUMMER COMPANY
LICHEN Community Summer Company har under sommaren 2023 skapat föreställningen MINERAL i samarbete med Filipstads Kulturskola och Ungdomens Hus. Konstnärlig koordinering av Dinis Machado i samarbete med Hans Kvarnström, Linda Boatemaa, Lordina Boatemaa, Milo Väyrynen, Tuva Jansson, Priscilla Boatemaa och Sara Boatemaa. Foton av Miranda Svendsen, Mohamud Aden och Adam Emretsson med coachning av Lo River Lööf Bergskolans mineralsamlingsbilder av Adam Emretsson.

LICHEN Comunity Summer Company startades sommaren 2022 som en del av det ett-åriga pilotprogrammet LICHEN Collaborations, skapat av koreografen Dinis Machado. Programmet har inkluderat ett residens av Jade Stenhuis och Jonathan Starr, samt ett offentligt program av tre föreställningar för vuxna och barn som väver samman angelägenheter i samhället för funktionshindrade, rasifierade och queera. I nära samarbete med Filipstads Kommun undersöker LICHEN Community Summer Company den tvärvetenskapliga strukturen i ett scenkonstkompani och bjuder in unga vuxna från Filipstad och deras omgivande samhälle att ta del av och bidra till kompaniet med olika intresseområden som fotografi, video, sång , dans, musik och produktion. Deltagarna är engagerade i ett tre veckor långt sommarjobb som gör att de får sina första erfarenheter av konstnärliga praktiker.

PETER MILLS
Koreografen Peter Mills arbetar med koreografins långsamma inflytande och dess etiska implikationer. Han anser att erfarenheten av att arbeta med dans är ett stort privilegium och vill främja större tillgång till dans som en form av kreativt uttryck. Peter har gjort detta genom att arbeta med de allra yngsta i samhället på olika platser i Sverige tillsammans med MARC forskningscenter och Rikteatern.
www.stillpeter.com

MARIA NAIDU
Maria Naidu är bosatt i Malmö och arbetar som dansare och koreograf.  Under våren 2022 var hon en del av Rural Movements residens Koreografiska arkitekturer/Arkitektoniska koreografier.

ANA STRANDBERG & SANNA NORBÄCK WELIN
Ana Strandberg & Sanna Norbäck Welin är två frilansande dansare, koreografer och danspedagoger aktiva inom den svenska Hip Hop- och House Dance-scenen och verkar som frilansande duo under 2023. De har haft residens hos Rural Movements under 2023. Läs mer om deras arbete och konstnärsskap här
www.anastrandberg.com

VÄRMDANS
Cathrine Kolping är danskonstnär och arbetar med scenkonst främst i Värmdans men också i andra konstellationer. Som yrkesverksam har hon arbetat i projekt inom opera, film, teater och dans.

Sofia Wirzén är danskonstnär, danspedagog och en av grundarna till Värmdans. Sofia arbetar med scenkonst i olika projekt och har jazz och nutida dans som huvudgenre.

Nina Pérez är folkmusiker och arbetar även som fiollärare på Musikhögskolan Ingesund. Hon är en av musikerna i trion MP3 och turnerar med såväl konserter som scenkonstföreställningar.
Värmdans – Dans värmer! (wordpress.com)

KATRIN WESTMAN
Katrin Westman är en bildkonstnär baserad i Östra Ämtervik som utforskar mötet mellan måleri och skulptur. Hon vill skapa medvetenhet om betraktarens kropp och position i relation till måleriets rumsliga och fysiska dimensioner, samtidigt som hon strävar efter att förena abstraktion med figuration.


Fotocollaget på sidans topp är skapat av Anna Asplind med bilder tagna av: Lovisa Lorén, Kjell Sundström, Natalie Novik och Anna Asplind
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait