HERE IS SOMETHING / REBEKKA NILSSON & MARCUS DOVERUD/ 1-2 OKT 2021

Foto: Anna Asplind


Here is something är en dokumentär-performance i dans, musik och samtal. Om och genom mötet mellan två scenkonstnärer i Östra Ämtervik hösten 2021. Ett svar på de förhållanden platsen bär och mötet framprovocerar.  Vad uppstår på platsen, i lokalen med djuren och ljuden när två främlingar möts, för att skapa något utan plan?

Teaterregissör Rebekka Nilsson och koreograf Marcus Doverud skapade under sitt 5 veckor långa residens i I Rörelse 2021 Något Här för oss att vara med om.


Film: Origo Film


Rebekka Nilsson examinerades 2019 som teaterregissör från Konsthögskolan i Amsterdam. De sista åren har hon huvudsakligen fokuserat på textbaserad teater men Rebekka Nilsson har också bakgrund inom dans, rörelse och musik.

När hon jobbar med teater letar hon alltid efter mer eller mindre abstrakta bilder og handlingar inom tydliga teatrala uttryck. Hon söker efter en form och koncept som uttrycker kärnan i det hon undersöker. Rebekka Nilsson har jobbat med ‘kör/ensemble’ som teatral form och med mötet mellan stämma, kropp, musikalitet, fysikalitet och text. Efterhand har hon funnit ett eget, ekspressivt uttryck där abstraktion och förfrämligande är viktiga faktorer.


Marcus Doverud arbetar som dansare och koreograf och figurerar i performancesammanhang i Sverige och internationellt. Doverud är baserad i Stockholm och är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholms mimprogram. Han har även studerat estetik och filosofi vid Södertörns högskola. Doveruds arbete utmärks av kopplingar mellan kroppsliga, rumsliga och ljudliga yttranden och olika förhållningssätt till dessa. Koreografi och musikalisk komposition vidrör varandra i sceniska förhandlingar.

Marcus Doverud har satt upp flera soloföreställningar i Sverige och utomlands. Doverud har också ett långvarigt samarbete med bildkonstnären Liv Strand som resulterat i bl.a. ett flertal performances och en bok med titeln Viformation. Att arbeta med förtätningar i kulturen öppnar, menar Doverud för nya sätt att förstå, uppfatta och vara tillsammans. Doverud har tidigare arbetat också med teater bland annat på Unga Klara, Stockholms stadsteater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait