KULTURDAG PÅ SJÖSALA BYGDEGÅRD


– litteratur, dans, teater och samtal

26 november, kl 13.30 – 20

Riksteatern Värmland och Region Värmland bjuder tillsammans med Alma Löv och Christofer Bocker in till en dag fylld med Kultur på Sjösala Bygdegård. Medverkande är bland andra Anna Asplind, Bengt Berg, Monirah Hashemi och Christofer Bocker, som presenterar sin föreställning Slottets Divan. Välkomna till en trivsam dag med upplevelser och samvaro – och Hamids goda soppa.


Välkomna att delta hela dagen eller delar av den. Anmäl dig längst ned under programmet.
Program

13.30 Rural Movements – om rörelser på och omkring scener i landsbygd.
Medverkande: Anna Asplind, Region Värmland, Riksteatern Värmland.

15.00 Om Pish Po – Skådespelerskan Monirah Hashemi om den afghanska förbjudna dansen
– hör berättelsen och prova själv.

16.00 Om vänskap – Om solidaritet och poetisk aktivism. Poeterna Gunnar Wærness och Bengt Berg samtalar om hur man håller vanmakten stången i en tid av splittring, hat och krig?

17.00 Soppa och fortsatt samtal

18.00 Slottets divan Tredje väven – fyra skådespelares performativa möte – en berättarväv av mörkröda trådar in till Sunnes undermedvetna. Med: Hanna Kulle, Henrik Hellström, Kristina Wejstål, JakobTamm.

I Sjösalas café visas den ukrainska fotografen Mila Teshaievas utställning
”Fragments of Life – A Ukrainian Diary”.

Ladda ned programmet här:pdf

Presentation av programpunkterna.

Rural Movements – om rörelser på och omkring scener i landsbygd
Medverkande: Anna Asplind, Region Värmland, Riksteatern Värmland.
Anna Asplind berättar om Rural Movements verksamhet i Östra Ämtervik sedan projektet startade 2020. Om dansen som rörelse och politisk kraft och hur hon som konstnärlig ledare har arbetat med mötet mellan dansen, landskapet och lokalsamhället.

Om Pish-Po
Monirah Hashemi föddes i Iran och flyttade till Herat i Afghanistan 2004. Med teatern som verktyg har hon i sitt arbete mött kvinnogrupper runt om i Afghanistan och lyft frågor om kamp och identitet. Här leder hon oss i mötet med den unika dansen Pish-Po – förbjuden i generationer men förd vidare bakom stängda dörrar. 

Om vänskap
Om solidaritet och poesi
Hur hålla vanmakten stången i en tid av splittring, hat och krig? En svensk
och en norsk poet som båda ingått i konstärliga samarbeten på tvärs av
gränser och genrer möts till samtal om poetisk aktivism. Bengt Berg, poet,
redaktör och politiker. Aktuell med diktsamlingen Under Ukrainas blåa
himmel (2022) med bilder av Mila Teshaieva; Gunnar Wærness, norsk poet
och performancekonstnär. Har bland annat skrivit boken Venn med alle
(2018). I svensk översättning finns Bli världen och andra dikter (2013).

Slottets divan –Tredje väven

Mellan 2013 – 2016 samtalade dramatiker Christofer Bocker en timma vardera med hundra anonyma personer, i lanterninen, i Slottet, i Sunne. Första och andra väven har presenterats av fyra skådespelare i divanen på Slottet under 2021 och 2022. Nu möts de fyra skådespelarna i Sjösala för att utforska den tredje texten som skrivits utifrån de hundra samtalen. Deras performativa möte med materialet skapar en berättarväv av mörkröda trådar in till Sunnes undermedvetna.
Väven pågår ungefär 75 minuter och följs av en kort paus, sedan sker ett panelsamtal med skådespelare och dramatiker under ungefär 30 minuter. Vår tid tillsammans är tänkt att vara mellan 18:00-20:00.

Klicka här för anmälan och mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait